Dit product delen? linkedin

Hospitality

Het echte belang van hospitality in uw organisatie

Een organisatie en haar omstandigheden en werkwijzen kunnen nog zo goed bedacht zijn, als de Hospitality in een organisatie onder de maat is of zelfs ontbreekt, zullen mensen (klanten, bezoekers, werknemers) geen optimaal gevoel bij een organisatie hebben, wat ten koste zal gaan van het rendement van een organisatie. Een flinke misser dus!

 

Wie kent de volgende situatie niet:

Je bent uitgenodigd voor een bijeenkomst ergens in het land. Eenmaal daar aangekomen is het niet duidelijk of en waar je kunt parkeren. Bij de slagboom begin je tegen een paal te praten die je vanuit de auto - met uitgestrekte arm – eerst ‘tot leven’ hebt gebracht. Een krakende, af en toe wegvallende stem spreekt je vervolgens op ‘vrolijke’ toon toe, met als resultaat permissie om op een bezoekersplaats te parkeren. Maar helaas, de plekken zijn allemaal bezet door auto’s van medewerkers. Eenmaal binnen stuit je op een balie, waar een dame of heer, gestoken in mantelpakje respectievelijk kostuum, net zit te telefoneren met een interne bewoner. En daar sta je dan...... als gast. Te wachten!

 

Hospitality

Deze situatie is een mooi voorbeeld van wat er in veel organisaties aan de hand is: aan het begrip ‘hospitality’ is namelijk niet of nauwelijks invulling gegeven. Maar wat is hospitality in een organisatie eigenlijk en wat heeft dat met de ‘faciliteiten’ in een bedrijf te maken? In ieder geval zegt het bovenstaande voorbeeld NIETS van de dienstenleveranciers (mochten die ingehuurd zijn). Het zegt vooral ALLES van de opdrachtgever, dat bedrijf waar u zich meldt.


Bij hospitality kan onderscheid gemaakt worden in externe hospitality en interne hospitality. Hoewel de receptie natuurlijk bij uitstek een situatie biedt waar externe hospitality tot uiting komt, kunnen we het verder uitbreiden met zaken als de bereikbaarheid, de vindbaarheid, de uitstraling, styling en inrichting van het pand, de vergaderzalen en de koffievoorziening, en vooral het gedrag en de houding van de mensen binnen de organisatie..

 

Medewerkers zoeken op kantoor tegenwoordig steeds meer een ‘thuis’ of in ieder geval een werkomgeving die het thuisgevoel kan benaderen. De scheiding tussen ‘thuis’ en ‘werken’  wordt mede door de globalisering en de technische innovaties steeds vager. Dat biedt en mogelijkheid en uitdaging, maar is tegelijkertijd ook een valkuil. Ga niet te ver als het spelen met verlichting om de mens nog productiever te laten zijn in de beperkte uren dat hij op kantoor is. Een uitgemolken medewerker gaat naar huis en stort in elkaar. Dank u wel, mijnheer P…… (en het boekje ‘Intensieve Menshouderij’ komt weer om de hoek kijken.)


Visie

Hospitality is een waarde uit de horeca die we veel te weinig tegenkomen in de facilitaire wereld. Er wordt wel gewerkt aan hospitality maar veel Facility Managers denken helaas te vaak in beperkingen. Er worden veel regels bedacht en de afdeling facility management functioneert meer als politie-agent (‘kan niet’, ‘mag niet’, ‘aanvragen bij’) dan als een echte dienstverlener die handelt op basis van gevoel en met de vrijheid van een ‘echte’ gastheer.  We zouden meer moeten leren acteren in een ‘JA-cultuur’! (lees: ‘De Ja-cultuur van Hans Beckers – Humanitas).


Persoonlijk

Bij hospitality gaat het om een persoonlijke dienstverlening die zich uit in een totaalbeeld en om houding en gedrag, zowel intern als extern. We noemen dit totaalbeeld ook wel eens; “De mores van de onderneming”!


Hospitality is in die zin een onderdeel van een Hospitalityconcept. Bij hospitality gaat om het totaal, waaronder het merkenbeleid, de uitstraling van de organisatie in de media, de omgang met bezoekers en internen, de cultuur, de waarden en normen, het gebouw,de inrichting, de entree, de toegang tot de parkeergarage, en nog veel meer onderwerpen.


Kosten

Een spanningsveld ontstaat schijnbaar tussen nieuw-organiseren en kostenbeheersing. Maar, als het goed is kan het elkaar ondersteunen. Goed en Gastvrij hoeft niet duur te zijn. Die glimlach kost namelijk niets!


En, die kostenbeheersing is vaak het gevolg van korte termijn shareholders value. Bedrijven willen op korte termijn meer winst. Winst die door procesefficiency en kostenreductie wordt verbeterd. Maar dat heeft gevolgen voor de creativiteit en flexibiliteit in een bedrijf: die worden in bezuinigingsrondes namelijk weggesneden. En dat is jammer, omdat het op dit moment sterker dan voorheen noodzakelijk is de medewerkers aan de organisatie te binden en hen een ‘thuis’ te bieden. 

Nu hoeft niet elk bedrijf een uitstraling te hebben als Coca-Cola, Nike, Albert Heijn, Tommy Hilfiger of Apple. Ieder bedrijf dient voor zichzelf uit te maken hoe sterk de interne en externe profilering moet zijn, en of die alleen maar voor het merk of artikel moet gelden, of voor de complete omgeving van het bedrijf? Genoeg vragen dus, waar wel wat mee gedaan moet worden. Pas als dat is gebeurd, kan van een echt ‘hospitalitysconcept’ gesproken worden en kunnen zaken gerealiseerd worden die het onderscheidend vermogen vergroten en de organisatie werkelijk een ‘smoel’ geven!


newDirections

newDirections begrijpt als geen ander de kaders en begrippen van Hospitality en het spel binnen en buiten organisatie op de volgende vlakken:

  • De styling en branding van uitingen van de organisatie;
  • De huisvesting van de organisatie;
  • Het gedrag en de houding van de mensen rond de eerste contactmomenten met de organisatie;
  • De inrichting van de werkomgeving;
  • De bestanddelen van de faciliteiten binnen de organisatie;
  • Het gedrag en de houding van mensen binnen de organisatie;
  • De effecten op kosten;
  • De effecten op de organisatie.

 

Speerpunt

newDirections maakt van Hospitality nu en in de toekomst een speerpunt. De crew van newDirections is standaard doordrenkt met hospitality en leveren daardoor vaak ‘de slagroom op het ijsje’.


Adviespraktijk

Binnen de adviespraktijk gaan we de zaken rond Hospitality gerichter en specifieker aanbieden, en herkent u de genoemde bovenstaande zaken, neem eens vrijblijvend contact met ons op voor een goed gesprek. 

 

Trainingen

Daarnaast hebben wij trainingen gereed of maken ze tailor-made voor uw medewerkers in uw organisatie in uw omstandigheden. Voor 2 mensen of voor 200, u zegt het maar.

 

Meer weten

Voor informatie bel gerust met 0317 42 66 00 of stuur een mail naar info@newdirections.nl.


Uw organisatie

Uw organisatie heeft het zeker nodig, die frisse blik. Vanwege het onderscheidend vermogen, de kwaliteit, de mores, het overleven!

Wie serieus aandacht geeft aan hospitality binnen zijn organisatie bereikt twee belangrijk zaken: ten eerste een tevreden klant/ relatie die het bedrijf en haar producten positief beoordeelt en ten tweede een tevreden medewerker, die de dienst of het product van zijn bedrijf met wil, kracht, eigenheid en trots aan de klanten levert.

 

"DROOM OF WERKELIJKHEID?" WIJ ZEGGEN: WERKELIJKHEID!

 
< Terug naar het overzicht.